19 Nisan 2009 Pazar

PAZARA DAMGA VURACAK DERBİLER (1)



ORDUSPOR - GİRESUNSPOR
(14.00)
Türkiye haritasını çıkarıp Karadeniz sahillerine doğru biraz dikkatlice bakalım.Batı Karadenizdeki, Zonguldak'tan başlayıp Artvin'e kadar ilerleyelim.Zonguldak, Bolu, Samsun, Orduspor, Trabzonspor, Akçaabat Sebatspor...Bunların yanında Giresunspor, Sinopspor gibi yerel rekabette fazlasıyla söz sahibi ama ulusal anlamda pek de dişe dokunur başarıları olmayan takımlar mevcut.Tam olarak oranını hatırlayamasam da Profesyonel futbol liglerimizde top koşturan sporcularımızın önemli bir miktari karadeniz kökenli. 'Alt yapı' diye bir kavram varsa, o kavrama anlam katan tek yer de karadeniz. Brezilyalı futbolcuların şansı, sahip oldukları kumsallar ve oynadıkları kumsal futboludur.Karadenizli futbolcuların şansı ise, sahip oldukları şehirlerde mevcut olan bolca yokuş, vitamin değeri yüksek hamsi, karalahana, mısır unu ve envayi çeşit yerel yemekler, inanılmaz bir futbol sevgisi ve çoğu karadenizli ailenin çocuğunun futbolcu olmasına büyük bir sevinçle destek vermesidir.İşsizliğin yoğun olduğu bu bölgede, futbol, gençler için geleceğe açılan en zevkli, en kazançlı ve en prestijli kapıdır.
Birbirine çok yakın olan bu şehirlerin çocukları, sanırım ülkemizin mazbutlaşmış bir geleneği olan, ' En yakın spor kulübüne düşman olmak' geleneğini fazlasıyla yaşatmaktalar.İzmir'de,İstanbul'da, Ankara'da, Kayseri'de...Bu aynı şehir takımlarının birbirinden ölesiye nefret etmeleri, karadenizde biraz daha farklı.Burda aynı şehirde 2 takımın bulunması biraz zordur.Sebatın,Trabzonun ilçesi olması dışında pek de fazla istisna yoktur.Ama aynı coğrafi bölgede olup, sınır şehirlerdeki futbol kulüplerinin birbirinden nefretle söz etmesi çok olağandır.İşte Orduspor-Giresunspor maçı bunu ifade ediyor.Birbirine olan uzaklığı sadece 15 dakika ve eğer yanlış bilmiyorsam, Türkiyenin birbirine an yakın iki şehri (ordu*giresun)
MORMENEKŞELER-ÇOTANAKLAR
Giresunspor ikinci yarıya başlarken, Sinan Engin'i manevi başkan yaptılar kendilerine.Sedat Peker'in manevi oğlu ve öz be öz yiğeni de başkan oldu Giresunspora.Bu şu anlama geliyodu, arkayı sağlamlaştırdılar.
Hızlı bir transfer politikası sonucunda, bir sürü oyuncu alınıp satıldı. Sedat Pekerin, ULAN NE ÇİRKİN ADAM BU ALİ EREN, ONDAN ANCA FUTBOLCU OLUR BU TİPLE! dediği Ali Eren'i Bir süre teknik direktörlükte denediler. Sivaslı Hayrettin, İstanbulsporlu Musa Kuş, milli kaleci Metin Aktaş( ki bu da ilginç bir şekilde Karadeniz dayanışmasının örneğidir) ve hafta içi yazısını yayınlayacağımız Alex gibi oyuncular takımı sırtalarken, Orduspor Mehmet Deliorman gibi tecrübeli futbolcuların yanına monte ettiği gençlere sahip. Ayrıca Flamengo'lu BRUNO şu an attığı 22 gol ile, Bank Asyada gol kralı. Taner Gülleliye ait olan 21 gollük rekoru egale eden genç brezilyalı Orduspor'un en büyük kozu.
İyi olan kazansın....

0 yorum: