30 Temmuz 2009 Perşembe

EDİRNE ÖTESİ HEZİMETLER........

* resmi büyütmek için üzerine tıklayınız..
Son yıllarda özellikle Galatasaray'ın ve Zico döneminde Avrupa'da elde ettiğimiz başarılara rağmen Avrupa Kupalarında öncesinde aldığımz çok büyük hezimetler var. Sivas'ın salı günü aldığı hezimetin ardından böyle bir geçmişi yazma yazısı hasıl oldu.
Beşiktaş'ın Liverpool karşısında iki sezon önce yaşadığı 8-0'lık yenilgi, Türkiye'de futbolun yeni yeni profesyonelleştiği 1960'lı yıllardan bu yana uğranılan en ağır hezimet olarak geçmişti tarihe. O yıllarda iki İzmir takımı Altay ve Göztepe, hakiki hezimetler görmüşlerdi deplasmanlarda. Örneğin Altay, İtalya'da Roma'ya 10-1 mağlup olmuş.
Hemşehrisi Göztepe ise Almanya'da 1860 Münih'e 9-1... Yetmişli yıllarda da hayli hayal kırıklığı bulunuyor; seksenlerde sadece uğursuz bir 85-86 sezonu var aslında. 90'lı yıllarda ise 92 ile 99 arasında bir boşluk dönemi göze çarpıyor. Tam da Türk Milli Takımı'nın çıkış sürecinin başlangıç safhasıyla birlikte, yani bu olumlu bir boşluk. Ancak tam futbolda çağ atladık dediğimiz 2000 sonrasında bile listeye dahil olan maçları da izledik.

Hüsranların bir diğer ilginç özelliği ise genelde rövanş ya da ilk maçlarda iyi sonuçlar alınması. Şöyle ki, Göztepe 9-1 kaybettiği 1860 Münih maçından önce rakibini İzmir'de 2-1 yenmiş. Eskişehirspor, Twente'yi 3-2; F.Bahçe Sigma Olomuc'u 1-0; yine F.Bahçe 1-6'dan önce PSV'yi 2-1; Beşiktaş Diosgyor'u 2-0; Barcelona'yı 3-0; Liverpool'u 2-1; Trabzonspor Barcelona'yı 1-0, Orduspor ise Banik'i 2-0 devirmeyi başarmış. F.Bahçe 7-0'ın rövanşında Benfica'yı 1-0; Adanaspor ise 5-0'ın rövanşında Salzburg'u 2-0'la geçmiş. Galatasaray'ın B.Münih, Beşiktaş'ın Leeds, Denizlispor'unsa Porto ile berabere kaldıklarını da görüyoruz fiyasko öncesi ya da sonrasındaki müsabakada. Beşiktaş, 8-0 öncesinde Liverpool'u 2-1 yenmeyi başarmıştı mesela...

Türk takımlarının Avrupa kupalarında asgari 5 fark yediği müsabaka sayısı 23 ve en fazla hezimete uğrayan takım olarak Beşiktaş görünüyor. Kara Kartallar 3'ü Şampiyonlar Ligi'nde ve son 7 yılda olmak üzere 5 defa sahadan hezimetle ayrılmış. Onu 3'er yenilgi ile Galatasaray ve Fenerbahçe takip ediyor. Adanaspor'un yine 2 tane çok farklı mağlubiyeti var. Diğerleri ise 10 takım tarafından birer kez ile paylaşılmış.

Netice itibarıyla futbolun içinde kaybetmek ve hatta bazen de çok farklı kaybetmek var. Bu gibi durumlar yalnızca bizim başımıza gelmiyor. Galiba önemli olan düştükten sonra da kalkabilmek; her ne kadar tarih değişmiyor olsa bile!

0 yorum: