31 Aralık 2008 Çarşamba

90 LARDA AVRUPAYA GELEN SİYAHİLER...




Irkçılığın büyük bir ayıp sayıldığı ama bir o kadar da yer ettiği futbolda, avrupanın ırkçılıkla tanışması çok daha öncelere dayansa da, 90 ların başında Avrupaya transfer olmaya başlayan siyahi futbolcular büyük prim yapmaktaydı. Portekizliler Afrika’yı keşfederken futbol ligleri de yeni yeni Afrikalı futbolcuları keşfetmeye başlamıştı. Çok ekisğim olabilir ama aklıma ilk gelenlerden başlamak istiyorum. Kim di bu futbolcular;

1) Tony Yeboah; Gana’lı olan Yeboah, Alman liglerine transfer olmayı başaran 2. siyahi futbolcuydu. Bundesliga 2 takımlarından, FC Saarbrück transferi gerçekleştirmişti. İlk yılını 28 maçta 9 golle kapatan Yeboah, ikinci sezonunda 37 maçta 17 gol le başarılı bir görüntü sergilemişti. Bir sonraki sezon Bundesliga takımlarından Eintracht Frankfurt’a transfer olan Yeboah burada oynadığı 5 sezonda 123 maçta 68 gol atarak kendini bir anlamda Alamanya’ya kabul ettirmişti. Daha sonra o zamanlar bir siyahi futbolcu için futbol oynaması daha zor olan bir yere İngiltere’ye Premier League takımlarından Leeds United’e transfer olmuş ve burada da oynadığı 3 sezonda 24 gol atmıştır. Ardından tekrar Almanya Bundesliga’ya Hamburg takımına transfer olmuş burada da 5 sezon oynadıktan sonra futbolu bırakmıştır.




2) Abedi Pele: 1992-98 yılları arasında Gana Milli Takımı’nın kaptanlığını yapan Pele,
Oynadığı futbolla FİFA nın yıldızlar karmasına defalarca giren Pele, Avrupa’da, Fransa, İtalya ve Almanya’da top koşturmuştur. Herkese nasip olmayan Avrupa Şampiyonlar Ligi Kupası’nı,1993 yılında Olimpik Marsilya ile kazanmıştır. Üstelik Marsilya’nın Milan’ı yendiği bu maçta Abedi Pele maçın adamı seçilmiştir. 3 kere Fransa Futbol Magazin Afrika’lı oyuncusu ödülünü almıştır. Futbol hayatının Avrupa’da devam eden kısmı içerisinde Abedi Pele toplamda 349 maça çıkmış ve 74 gol atmıştır. Oynadığı 14 sezonda gösterdiği yüksek performansla hem kendinin hem de siyahi futbolcuların Avrupa futbolunda kabul görmesinde etkin rol oynamıştır.



3)OMAM BIYIK: Kamerunlu ünlü futbolcu, Afrikada yetişen nadir forvetlerdendir. İtalya 90’ın açılış maçında, Arjantin’e kafayla attığı golde, yerden 1.60cm yükselerek kafayı vurması, onun geleceğinde önemli yere sahiptir. Fransa’nın LAVAL takımında 1987-1990 yılları arasında 81 maça çıkmış ve 27 gol atabilmiştir. Oradan RENNES’ e transfer olmuş ve sadece bir sezonda 38 maça çıkıp,14 dol atabilmiştir. Daha sonra CANNES’de 35 maç ta 7 gol atabilirken bu durum takımın pek de iyi olmayışından kaynaklanmaktaydı. Başarısız bir Marsilya macerasından sonra transfer olduğu ve 2 sezon oynadığı Lens’de 53 maçta 18 gol kaydederek Club Amerika’ya transfer oldu ve burada da gayet başarılı sezonlar geçirdi. Devam eden futbol hayatında tekrar Avrupa’da futbol oynama denemeleri olsa da transfer olduğu Sampdoria ve Chateauroux takımlarında başarılı olamadı ancak Avrupa Futbolu’nda siyahi futbolculara karşı olan antipatinin yıkılmasında etkili olan isimlerden biridir. Futbol yaşantısı boyunca İtalya 90, Amerika 94, Fransa 98 dünya kupalarında oynadı ve toplamda 63 kez Kamerun ulusal takımının formasını giydi.





4) GEORGE WEAH: Avrupa da adından söz ettiren güçlü futbolcuarın başında yer alır Weah. 1988-1989 sezonunda MONACOYA transfer olurken onu keşfeden Arsene Wenger Monaco’nun patronuydu.
Siyasetle de uğraşan Weah, 14 yıl sürcek olan Avrupa macerasına giriş yapmıştır. Monaco’da oynadığı 4 sezon boyunca 102 maçta 42 gole imza atan Weah 1992-93 sezonunda Paris Saint Germian’a transfer oldu. Oynadığı 3 sezonun sonunda 1995’te FIFA yılın futbolcusu ve yılın Afrikalı futbolcusu seçildi. Liberyalı olmasından dolayı Dünya Kupalarında izlenme zevkini tadamamıştır seyirciler. Beklide tüm dünyanın adından daha sık söz etmesine yol açan MİLAN transferi gerçekleşti. Tanıdığım en iyi Milanlılar’dan olan blog yazarlarımızdan NJOY VE ÜMİT, Weah diyince gözleri dolanlardan.Milan’dan sonra İngiltere Premier Leauge’de birer sezon Chelsea ve Manchester City’de oynadıktan sonra siyahi futbolcuların uğrak liglerinden Fransa’ya Olimpik Marsilya takımına transfer olmuştu. Sadece 15 maça çıkan Weah futbolu burada bitirdi.Kitleler onu tribünlerde desteklerken, seçim sandıklarında desteklememiş, 2005’de katıldığı Liberya başkanlık seçimlerini kaybetmiştir.







5) FİNİDİ GEORGE: Ajax’a 1993-1994 sezonunda gelen Nijeryalı futbolcu, 3 yıl top koşturduğu Ajax’ın vazgeçilmez oyunucusu olmayı başarırken, 1995 yılında da ŞAMPİYONLAR LİGİ kupasını kaldırmayı başarmıştı.
Real Betis’le çıktığı 130 maçtan sora Real Mallorca’da top oyadıktan sonra yeni evi olan İngiltere’nin IPSWICH TOWN takımına transfer oldu. 2 sezon dayanabilen Finidi, tekrar eski yuvasına, Mallorca’ya döndü. Burada da 2 sezon oynadıktan sonra futbolu bıraktı.

Ve son olarak da ülkemizde top koşturan 90 ların unutulmaz siyahi yıldızlarından bahsedelim.

6) AGUTİNE JAY-JAY OKOCHA: Topun yakıştığı nadir ayaklardan biri olan Okocha, Orta sahada çok başarılı sezonlar geçirdi. 72 kez Nijerya Milli Takımı formasını giymeyi başarırıken, 1996'da Almanya'nın Eintracht Frankfurt takımından Fenerbahçeye’ye transfer olmuştur. Türk vatandaşlığına geçen Okocha Muhammed Yavuz adını almıştır. 1998 Dünya Kupası'nda Nijerya Milli Takımı formasını giymiş ve EN ŞOVMEN FUTBOLCU seçilmiştir. 1998'de 16,5 milyon dolara Fransa'nın Paris St-Germain takımına transfer olmuştur. Oradan da İngiltere'nin Bolton takımına daha sonrada Hull city'e transfer olup futbol hayatına burada son vermiştir. Bolton tribünlerinde aderta tapılan Okochanın heyecanını Anelkayla yaşamayı çok istemişlerdi.. 2002 yılında düzenlenen AFRİKA ULUSLAR KUPASI’nda EN İYİ FUTBOLCU ödülünü kazanmanın gururunu yaşamıştır.

7)DANİEL AMOKACHİ: Nijerya’nın en hılı forvetlerinden olan Amokachi Özellikle Nijerya Milli takımı ile 1994 ve 1998 yıllarında DÜNYA KUPASI ve 1994 AFRİKA KUPASI’nda gösterdiği performans ile dünya çapında tanınmıştır.47 maçta 14 gol atamıştır. Aynı zamanda milli forma ile 1996'da OLİMPİYATLAR, altın madalyasının kazanılmasında önemli rol oynamıştır.Bjk de oynarken, Fenerbahçe maçında orta sahaya helikopterle indirilmesi her futbolcuya nasip olacak bir prestij değildir. Oynadığı 3 yıl içinde 45 gol atarken,
Henüz 18 yaşında iken 1990 yılında Afrika Kupası'nda Nijerya milli takımında kendini gösterme fırsatı bulmuştu ve bu turnuvadaki başarısı ile takımı Ranchers Bees'den Belçika’nın CLUP BRUGGE takımına transfer oldu. Belçika Ligi'nde oynadığı sezonlarda oldukça başarılı olması ve Dünya Kupası'ndaki performansı ile PREMİR lig takımı olan EVERTON F.C ye 3 Milyon Sterlin bedelle transfer edildi. Özellikle yarı finalde attığı iki golle, bu takımın İngilterenin önemli kupalarından FA CUP'ı kazanmasında pay sahibi oldu.
1999 yılında. 1860 MUNİCH ve TRANMERE ROVERS gibi takımlarla kontrat imzalamasına rağmen sağlık testlerini geçemediği için transferi gerçekleşemedi.
DAHA SAYABİLECEĞİM NİCE SİYAHİ FUTBOLCUYLA DOLU AVRUPANIN LİGLERİ, AMA İLK AKLA GELENLER BUNLAR OLSA GEREK…
Aklınıza gelen isimleri yazın bakalım. Kimleri unutmuşuz bi görüp hatırlayalım…

4 yorum:

sekerse tehlike dedi ki...

1- rigobert song: avrupada 5 büyük ligde oynayan ender futbolculardan
2-kanu
3-ali idris kameni
4- uche
5-dwight yorke( bölemi yazılıodu acaba)
ayrıca yeboah'ın leedsteyken 2 golündne birisi direklere çarpıp girerdi

DENEMELER! dedi ki...

sekerse tehlikeye katılıyorum.
kanu aklıma gelen ilk isimdi:)
ama weah ın unutulmaması çok süper tam süper olmuş.

sekerse tehlike dedi ki...

ayrıca weah'ın rakip takımın kornerden gelen topunu karşılayıp kendi cezasahasından tek başına bütün sahayı geçerek müthiş bi golü vardı. bulursak videoyu koymalı buraya

karalamaca dedi ki...

BAKIYORUM HEMEN!