16 Şubat 2009 Pazartesi

HAKEM HATALARI


İlk konuk olarak beni seçen Njoysoccer ekibine teşekkür ediyorum ve elimden geldiğince yazıma başlıyorum..

Bizim ligimizde çoğu zaman gündemde olmuştur hakem hataları.Hakem tartışmaları zaman zaman alevlenmiş ve federasyon istifaya davet edilmiştir.İstifaya davet edenlerin ve haklı durumda olanların hep 3 büyükler olması da dikkat çekicidir.

TSL’nin geçtiğimiz haftasında bir çok maçta hakem hataları oldu.Tabi ki bunlardan en dikkat çekeni ve gündemi sarsanı Galatasaray-Kayseri maçıydı.Bu maçta hakem Selçuk Yıldırım tabiri caizse maçı katletti.Galatasaray bu maçı kazansa bi nebze öfkeler dinebilirdi ancak son dakika golüyle maç berabere sonuçlanınca taşların yerinden oynayacağı belliydi.Nitekim maçtan bir gün sonra Galatasaray resmi sitesinden sert bir açıklama yaptı.Ardından benimde mensubu olduğum ultrAslan grubu 2-3 yerde eş zamanlı protestolar düzenleyeceğini bildirdi falan filan…

Hakem hataları çok önemli tabiki.Üç büyük takım da tepki vermekte haklı ama bu tepki adil bir şekilde olmalı..Hakem hatalarının önemini ve etkilerini küçük bir örnekle anlayabiliriz.Şöyle ki:Bir hakem herhangi bir maçı katlettiği zaman aslında ligi de katletmiş oluyor.Nasıl mı ? Mesela bir takım haksız bir galibiyet almışsa ve bu takım sezon sonunda küçük bir farkla şampiyon olmuş veya kümede kalmışsa ortada büyük bir haksızlık var demektir.Bu durum biz taraftarları da etkiler.Eğer bir kaç hakemin yaptıkları şampiyonu belirleyecekse biz boşu boşuna maçlara gidiyoruz, takımımıza destek veriyoruz..Ligin sonucu karambole belli oluyor nasılsa !

Hakem hatalarının çok önemli olduğunu söyledik.Bana yanlış gelen şu: Anadolu takımlarının hakkı yendiği zaman bir şey olmuyor fakat üç büyüklerin hakkı yendiği zaman yer yerinden oynuyor…Hakemlerin yaptıkları doğru, federasyon da problem yok demiyorum, tepkilerin eşit ve düzeyli olarak verilmesi gerektiğini düşünüyorum.Mesela kulüpler birliği bir karar alıp herhangi bir takıma çok açık bir şekilde haksızlık yapıldığı zaman ortak bir bildirinin yayınlanmasını sağlayabilir…Veya daha değişik düzenlenmeler getirilebilir.Bu sadece benim aklıma geleni.Üzerinde çalışıldığı zaman bu konuda mantıklı çözümler çıkacaktır.

Özetle, hakem hataları çok önemli ancak hakem hatalarına adil tepkiler verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

6 yorum:

njoylife dedi ki...

Haftasonu italya'nın en önemli maçı oynandı.Inter-Milan ve o maçta Adriano Inter'i öne geçiren golu apaçık bir şekilde elle attı.Abbiati golden sonra 6-7 saniye gibi bir süre eliyle attıgı iddaa eden hareketler yaptı hakeme.ama rosetti oralı olmayınca maç devam etti.peki bu olayı Fb-Gs maçında oldugunu düşünelim?sahada oyuncular maç sonrası teknik direktörler ertesi gün gazeteler sadece bu gole ve hakeme odaklancaklardı..bir başka konu ise Galatasaray yönetimi Selçuk Dereli'yi eleştiren basın toplantısı yaptıgında elinde gözlemci raporu yokken! TFF Dereli'nin başarılı bir maç yönettigini açıkladı.Neye dayanarak ? TFF ve MHK bizim izledigimizden farklı maçları mı izliyor?Skibbe'yi maç boyunca gözlemliyorum sürekli itiraz ediyor bu adam geçen sene boyle degildi almanyada,2.itirazında tribune yollardı hakem..o da ayak uydurmuş ülkemize..bizi yönetenler de yanlış hareket ediyor, sahadaki futbolcularda,bizlerde..

karalamaca dedi ki...

yabancı hakemler mi yönetse acaba maçlarımızı diye düşünüyorum
nasılsa uluslararası bir başarıları yok....Hiç bir şeye engel teşkil etmez yabancı hakem ama...
aması çok fazla işte..

Quaresma7 dedi ki...

Sevgili Mucoid burda düşünülmesi gereken şey başka.
Şimdi bu adamlar anadan doğma hakem olmuyorlar. Belirli bir eğitimden geçiyor.Bu eğitimin sonunda "hata yapmayanlar" değil "pozisyonları doğru yorumlayanlar" üst düzey hakem oluyorlar. Ama nerede? Avrupa'da...

Türkiye'de bu duruma bir göz atarsak. Sene başında "Uğur Meleke" var diye Telegolü izliyordum. Oğuz Sarvan başa yeni gelmiş belki geçen senedir tam hatırlamıyorum. Röportaj yapmışlar şahısla. Şimdi insan bekliyorki, eğitimler nasıl olacak, atamalar nasıl olacak, hakemelr ne gibi testlere tabi tutulacak bunları söylesin. Yani bir anlamda teknik bilgiler versin. Peki Oğuz Sarvan çıkıp ne diyor biliyor musun?
-Hakemler maçları ADAM GİBİ yönetecekler.
Yani? Yanisi şu. Bu hakemler taraf tutuyor, bazı takımlara toleranslı davranıyor. Buna son vereceğiz. Hakmlerin başına glen adamın açıklamasına bakar mısın. Yorumsuz...
Kısaca bu türk hakemliğini yönetenlerin ne denli gerizekalı oldukları hakkında bir bilgi vereyim.
Neden Avrupa'da türk hakemleri üst düzey görev alamıyorlar?
Avrupa türk hakemlerini sebepsiz yere dışladı mı?
Şimdi Avrupa'daki organizasyonlarda maçları yönetecek hakemler 5 kategoride toplanıyor.İşte Elit, Premier, 3. kategori... Gidiyor böyle. Avrupanın 5 büyük ligi 3. kategoriden diğer ligler 4. kategoriden başlıyor. Elit kategoride 29 ülkeden 55 hakem var. Malta, Lüksemburg... buralardan bile var:)Elit kılasmandaki hakemlerin yaş ortalaması 35...45'te emekli oluyorlar. Şimdi bizim Fifa kokartlı hakemlerimize bakalım. 4. kategoriden başlayıp Elit'e yükselmeleri gerekiyor büyük maçlarda görev alabilmeleri için. Bunun için bazı hakemlrimizin sürekli Fifa Kokartlı olması gerekiyor ki puan toplasın ve kategorileri atlaya atlaya elite girsin. Son 6 yılda 6 MHK başkanı değiştiren bir ülkede bu mümkün mü? Gelen her başkan kendini bir bok sanıp Fifa kokartlarını ondan çıakrıp ona veriyor ve bu kokartı yeni takan her hakem dan başlıyor işe. Komikte bir örnek vereyim hakemlerimizin kimelr tarafından yönetildiğini anlamanız için. Yunus Yıldırım bu sene ilk kez Fifa kokartı takmış. yani 4. kategoriden başlayıp elit olmaya uğraşacak!!! Peki Yunus amca kaç yaşında? 39!!! Yani 6 senede bu hakem puanları toplayacak toplayacak misal 2014 Dünya Kupasında Elit statüde olup maç yönetecek:)) Bu mümkün mü? 6 snede bu hakem en en en fazla Premier kategoriye yükselir ki bunun içinde avrupada yönettiği her maçtan neredeyse 9 puan alması lazım. Eee o zaman bu oğuz sarvan amca niye 39 yaşında bir hakeme Fifa kokartını anlamsız bir şekidle veriyor? Bunun da cevabını sen ver Mucoid:))

Eline Sağlık...

Mucoid dedi ki...

karalamaca,

aynısını bende düşünüyorum ara ara..

Quaresma7,

Hakem konusunda baya bilgin varmış cidden, çok güzel açıklamalar yapmışsın..:)Yanlış anlamadıysam sorunun cevabı; Oğuz Sarvan'da hakemlerimizin iyi yere gelmesini istemiyor.. ?

Herkese çok teşekkürler..

Quaresma7 dedi ki...

Hayır ben yanlış cevap diyorum:) Demek istediğim bu adamlar gerizekalı Mucoid'im... Yani 39 yaşında bir hakeme Fifa Kokartı ne sebeple verilebilir ki? 30 Yaşında gencecik bir hakem yetiştirirsin arkasında durursun kokartını takarsın ve bu adam bir gün İspanya - Almanya 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası final maçını yönetir:) AmA 6 senede 6 MHK başkanı değiştiren bir ülkede bu mümkün olmuyor işte. Nasıl Hikmet Karaman, Erdoğan Arıca, Giray Bulak vs vs gibi, bırak senin benim kadarı, sokaktaki 5 yaşında çocuk kadar futboldan anlamayan insanlar teknik direktör olup Super Lig'de maç yönetiyor. Eee bunlarda öyle... eğitimmiş, teknik bilgiymiş laf bunlar. Hakemler maçları adam gibi yönetecek:)

Küçük bir not daha yazayım. Adriano'nun elle attığı golü gördük hepimiz. Golü veren kimdi? Rosetti. IFFHS 2008'de Rosettiyi 204 gibi rekor bir puanla Dünyanın en iyi hakemi seçti. En yakın rakibi Lubos Michael 126 puanla. Yani şunu diyorum. Klişeleşmiş bir söylem ama kimi getirirsen getir hata yapıyor. İnsanız tabiki yapacağız. Tabiki yapacaklar. Mesele kuralları bilmede, pozisyonları yorumlamada. Avrupa hakemlerini böyle seçiyor. Adriano elle attı da Rosetti görmedi. Hemen bunu kzıağa çekelim. Üst düzey maç vermeyelim. Böyle bir kriter yok hakem seçiminde. Rosetti yine gidecek misal Barcelona - Liverpool CL yarı final maçını yönetecek. Yeterki UEFA ona güvensin. Pozisyon bilgisine inansın. Adam gibi maç yönetmesi gerekmiyor:)

NjoySoccer Ekibine sesleniyorum. Haftaya mUcoid bir daha konuk olsun:)

Sayfılar Mucoid'İm...

Mucoid dedi ki...

Quaresma7,

Senin dediğin de doğru ama bu adamlar kötü niyetli de olabilirler..yani dediğim gibi, hakemlerimizin iyi bir yere gelmesini istemiyor olabilirler..

Gerçi iyi niyetli olsalar bile dediğin gibi 6 senede 6 başkan olayı herşeyi anlatıyor..istikrar yok bizde..mesela hep örnek verirler, işte alex ferguson manu'da göreve başladığından uzun bir süre sonra başarılar almaya başlamış ve bilmem kaç senedir hala aynı takımın başında..böyle bir olay bizim futbolumuzda yok..

Beğenildiysek ne mutlu..

Saygı, sevgi bizden..