4 Şubat 2009 Çarşamba

'' Günümüz Futbolu ''

Bu kelimeyi Ömer Üründül mü soktu ilk hayatımıza bilmiyorum hatırlamıyorum..Ama basite indirgenmemiş futbol sohbetlerinde sıkca rastlarız bu klişe lafa..Sürekli bi değişim içindedir kendisi de..Milat taşları da avrupa şampiyonaları ve dünya kupaları olmuştur genellikle..Ben kendi izlenimimi kısaca belirtmek istedim şuracıkta..Yunanistan defans futboluyla avrupa şampiyonu olunca spor otoriteleri defans futbolunun tercih edilecegini öngördü..ülkemizde bu şampiyonlugu takip eden sezon defans agırlıklı oynadı hep anadolu takımlarımız gerçi onlar oynadıkları futbola kılıf arıyorlardı ama çok sürmedi bu defans futbolu modası..

Şimdi moda atak mı derseniz?degil bence 1998 dünya kupasında Brezilya kupayı Fransaya kaptırdıgı anda bitti atak futbolu ama yerine defans gelmedi..
Futbolu basketbol gibi oynamak gerekiyor.Günümüz futbolu da tek kelimeyle bu!
Şimdi aklıma sayısız örnek geliyor ama ülkemizden bir kaç örnek vermek istiyorum.
Bu sene ligimizde çok da başarılı oldugu söylenemicek bir takımdan başlayalım..
şimdi isim vermeden bir açıklama yapma geregi duydum bütçesine ve harcadıgı paralara oranla başarılı degil bence ama hala şampiyonluk potasında mı evet? anladıgınız üzere Fenerbahçe'den bahsediyorum..bu takımda oyunun her iki yönünü de oynayan bir isim söyleyebilirmiyiz?.. biraz zorlarsak Selçuk Şahin diyebiliriz..zaten aragones takıma geldiginde en cok begendigi oyuncu olarak onu belirtmişti.bakıyoruz bu sene fenerbahçede futboluyla en çok göze batan isim o..peki ya digerleri alex bilgimiz gibi..deivid,kazım,maldonada,josico..tek yönlü futbolcular..geçen seneyle aradaki fark aurelio ülkemizde futbolu box to box oynayan yani iki ceza sahası arasında herşeyi yapan top kapan pas yapan oyunu okuyan açan en başarılı isimdi kendisi..başka var mı ayhan akman diyebiliriz belki(zira kendisi antepten bjk'ye geldiginde ofansif ortasahaydı sora defansif yönünü geliştirdi)..peki aragones'in şampiyon olan ispanya orta sahasına bakalım cesc,iniesta,xavi..pek de söze gerek yok açıkcası..
Zevkle izlerim İngiltere ligini ligimizle karşılaştıralmıyacak kadar farklar var futbol açısından..sürekli mücadele eden 10 kişiyle defans 10 kişiyle atak yapan bir futbol mantalitesine sahip ingiliz takımları..


Geçen sene avrupa futbolunun en gözdesi olan MANU ve onun mimarı Sir A.F. takımda öyle bir sistem kurdu ki oyuncular degişse de futbol hep aynı kalıyor farklı roma galibiyeti bu futbolun habercisiydi.. Sir ayrım yapmaksızın Ronaldo'ya, Tevez'e, Rooney'e pres yapmasını ve takım defansına yardımcı olmasını istiyor.Yıldız ayrımı yok takımda herkes defans yapabiliyor..



Ülkemizden bir örnekle devam ediyim..Fatih Terim'in yarattıgı 2000 ruhu..
Sürekli koşan basan mücadele eden bir orta saha(okan,emre,suat) Terim o zaman sadece Hagi'ye göz yumuyordu onun dışında herkes pres yapıyordu.Gol attıktan sonra da prese devam ediyordu galatasaray..Tabi terim bu sistemi oturtana kadar 5'ler yedi mi evet..sonuçta hedefine ulaştı uefa kupasını aldı..



Ve bu senenin en güzel futbol oynayan takımı barcelona..
Sene başında Guardiola geldiginde takımın başına takımdan ayrılan isimler dikkat çekmek istiyorum..Ronaldinho ve Deco..birisi milana digeri chelseaye..Getirdigi sisteme ayak uyduramayacak ve sorun yaratcak isimlerdi.Guardiola Sir Alex Ferguson'un yarattıgı futbol mantalitesinin farkına varmış ve benimsemiş olcakki bu sene barcelona takım olarak ataga kalkıyor ve takım olarak defans yapıyor..messi henry etoo gibi yıldızları barındıran bir takımdan bahsediyoruz..ama sahada hepsi eşit..kapitilazmin yücelttigi futbolda sahada komunizm hüküm sürcek gibi gözüküyor..

1 yorum:

karalamaca dedi ki...

guardiola zamanındaki barselonaya merak edip iyice bi araştırdım ve bir kaç kısa maç görüntüsü ve gol den sonra kanaat getirdimki, bu adam o zamanın futboluna birazcık modern yorumlar getirmek gibi basit ve bir o kdar da zor bir mantalite benimsetti barça'ya... Sanırım dediğin gibi bu yüzden gönderildi Ronaldinho ve Deco..
saol nyjoy...